keskiviikko 22. elokuuta 2018

Connecting People ja läntistä Tamperetta


Tutustu myös Facebookiimme


Varmoja lähestyvän syksyn merkkejä koulujen alkamisen ja sienien riesaksemme ilmestymisen lisäksi on TKK-arvioijien paluu sorvin ääreen työstämään palveluksiaan suomalaiselle kapakkakulttuurille.

Elokuun retkemme vei meidät seudulle, joka on tullut tunnetuksi niin saappaan- kuin kännykänheiton välineitten valmistuksesta unohtamatta myöskään lasten rengaskeinuja.
Matka Pirkanmaan sydänmaille tehtiin tututun turvallisesti komeamman jäsenemme hlöautoksi rekisteröidyllä Ford-traktorilla.


Vaikka pistekeskiarvolla mitattuna reissu ei ihan valioluokkaan noussutkaan, niin monta symppistä paikkaa ja ihmiskohtaloa osui matkallemme - niistä lisää seuraavassa:



Olkihattu


Koskenmäen niin sanotun lähiön olohuone, joka on aikaisemmassa elämässään ollut niin E-liikkeen myymälä kuin osuusväen pankkikin. Jälkimmäisestä todisteena seinällä oleva kassakaappi.

Niin väkeä kuin ohjelmaa paikassa ei käyntihetkellämme ollut runsahasti, joten käytimme aikaamme pienempien detskujen tutustumiseen ja pengoimme paikan postikorttivalikoimaa - mitä lienemme oikein etsineet - ja teimme havainnon Jykestä, joka on ainakin lähetettyjen korttien perusteella kirjoittajan veroinen ultimate-traveller. Postia oli tullut niin Argentiinasta, Afrikasta kuin Mongoliastakin.

Kaiken kaikkiaan Olkihattu on juuri sellainen, mitä tämmöisessä paikassa olevalta baarilta voi odottaa ja ne harvat läsnäolleet paikalliset olivat tästä myös ylpeitä.


+ Maailmanmatkaaja Jyke
- Vähän flegu ilmapiiri

Pneumant-arvio 2,1


Aino ja Reino

Tohvelisankarien oma mesta. Ollut samalla paikalla jo 60-luvulta asti ja omistajakin työskennellyt paikassa viimeisen 40 vuotta, josta puolet omistajan roolissa.

Täällä tutustuimme vanhempaan herraan, joka paitsi selkeästi tunsi tuoppinsa jäljet niin oli myös entinen Nokian kumisaappaitten design thinker. Yhdessä kanssansa surtiin maailman menoa ja sen mukana Serbiaan siirtynyttä kumisaapasvalmistusta. No - ansaittuja leppoisia eläkepäivä tällekin Suomen rakentajalle.

Noin muutoin paikasta ei suurimpia muistijälkiä jäänyt - hienot ihmiset vievät aina sijan keskinkertaiselta materialta ja hyvä niin.


+ Tutustuminen ehtaan kumisaapasammattilaiseen
- Surkea juomavalikoima


Pneumant-arvio 1,9


Nokian Pub


Yökerho Iisopin yhteydessä oleva Nokian baarien lippulaiva, joka oli koristeltu jos milläkin Nokia-brändin tuotteella. Seiniltä löytyi niin kännyjä, saappaita kuin ja varsinkin renkaita.

Myös paikan fasiliteetit ja olutvalikoima olivat esimerkillisiä - tänne todellakin voisi jäädä siihen kunnes lamppu sammuu ja saapuu oikea yö. Harmittavasti vain muita asiakkaita ei ollut juuri paikkaan saapunut ja näin ollen todelliset huippupisteet jäivät saamatta.

Pieni mutta sitäkin kivempi lisämauste paikassa oli iloinen (erittäin) nuori mies, joka hilpeästi hypellen, pari numeroa liian suuret kuulokkeet päässsä kuljetteli tyhjiä pulloja kierrätykseen.


+ Juomavalikoima ja ajanvietehuvit
- Hiljainen


Pneumant-arvio 2,7

Ale Pub Mexas


Nokian edesmennyttä teollisuutta edusti täällä eläkkeellä oleva paperimies, joka tuotti projektillemme isosti lisäarvoa osaamalla kertoa seuraavan paikan olemassaolosta. Muutoinkin aika eläkeläishenkinen paikka, mitä asiakkaistoon tulee. Mutta ennen olivat miehet rautaa, kuten hyvin tiedämme.

Mexas itsessään oli aika tavanomainen kivijalkabaari, jossa kaikista eniten fiilistä alensi ajallinen sijoittuminen Nokian pubin jälkeen. Lähes mikä tahansa paikka kun näyttää tuon jälkeen vähän tylsältä.


+ Saatiin hyviä alkuasukasvinkkejä
- Persoonaton paikka


Pneumant-arvio 1,8

Iloinen nokipoika


Tänne siis osattiin eläkeläispaperimiehen neuvojen perusteella ja hyvä näin.

Paikka oli niin ikään ehta kivijalkabaari, jossa edelliseen verrattuna oli vieläpä mukavasti aktiviteettejä eikä vähäisimpänä niistä karaåkemahdollisuus. 


Tähän mahdollisuuteen Uuniperuna sitten tarttuikin ja kaupungin omaa poikaa kunnioittaen tulkitsi tapsan tahtiin "Kulkurin Iltatähden" ja siihen vielä jatkoksi toisen avaruusaiheisen biisin "Sukkula Venukseen". Nämä saivatkin suuren suosion paikan muiden laulumiesten (naiset loistivat poissaolollaan) keskuudessa.

+ Karaåkea
- Vaikea löytää googlea käyttäen 


Pneumant-arvio 2,4


8-baari


Nokian varsin sympaattisen baariskenen musta lammas joka ei ollut oikeastaan edes musta vaan tunnelmaltaan ja muultakin sen verran tylsän harmaa, että sekoittui naapurissa olevaan pientä isompaan myllyyn.

Pneumant-pisteillä mitattuna (ja muutenkin) meni lähes 800 käymämme baarin joukossa heittämällä bottom 10iin ja ihan ansaitusti...ja tämä tarina on tosi!


+ Ei mitään
- Loput

Pneumant-arvio 1,4

Kalkun pub

Tampereen läntisimmän lähiön hienoin ja ainoa baarin tapainen eikä ollenkaan vaatimaton sellainen. Aktiviteetteja oli runsaasti ja mekin saimme kutsun Holden-rinkiin, mutta koska kynimme vain kanoja (tarvittaessa) emmekä mukavia kanssa-asiakkaita, niin annoimme heidän pitää rahansa ja pelasimme sen sijaan erän bilistä.

Peli-ilojen lisäksi myös paikan sisustus miellytti silmää ja samaa voi sanoa myös ystävällisestä baarihenkilöstä.

Täällä myös tapasimme kirjoittajan alkuasukas-sukulaisen (JS:lle terveiset :)  mikä myös plussaksi laskettakoon!


+ Kokonaishieno paikka mainiolla ajanvietevarusteluilla
- Aika hienostunutta seurakuntaa - örvelöindeksi ei värähtänyt.


Pneumant-arvio 2,7


Mestarin krouvi


Tesoman sisäosien WanhaMestari-luokan isohko ja siisti kapakka. Rauhallista oli, ehkäpä liikaakin, mutta toisaalta menoakin joskus toiste lienee - sen verran vakuuttava lista oli käyneitä ja tulevia bändejä.

Paikan ovella oli muuten lappunen, josta olisi voinut saada käsityksen, että baarihenkilökunta työskentelisi ilman paitaa, mutta näin ei kuitenkin reaalimaailmassa tilanne ollut. Toisaalta näillä kierroksilla olemme oppineet, että jos joku asia on liian hyvää ollakseen totta, niin ei se sitä olekaan. Ei siis edes krokotiilinkyyneleitä tästä "disinformaatiosta".


+ Hienoja bändeja joskus - todella siisti (siis puhtoinen) paikka
- Vain miehiä asiakkaana eikä niitäkään kovin montaa

Pneumant-arvio 2,2


Bar Lato


Matkalla Latoon poikkesimme tekemään reissun pyhiinvaellusosuuden Ikuriin katsomaan Paten syntymä- ja nykyistäkin kotia. Löytyikin, kun tiedettiin osoite, mutta herra itse ei tainnut olla kotona, koska pihassa ei ollut Pobedaa parkissa vaan sen sijaan iso musta Mersu.

Tätäkään emme jääneet suremaan vaan matkasimme seuraavan kohteeseen, jonka raffiudestä olimme saaneet ennakkovaroituksen tapaisen. Lato ei kuitenkaan mitenkään vaaralliselta vaikuttanut, mutta kovin täydeltä kylläkin - olihan täällä viimeisiään vetelevä bingokisa käynnissä. Meno oli totutun äänekästä ja elämäntäyteistä. Bingon lisäksi myös muita aktiviteettimahdollisuuksia oli ihan runsahaisesti.

Pihalla sitten olikin eräs Romeo, tarkemmin sanottu Alfa-sellainen saanut aika lailla siipeensä sekä maalipurkin sisällöstä, että jostain lekan tapaisesta, joten ei huhu seudun epämääräisyydestä täysin tuulesta temmattu ollut


+ Todella paljon kanssa-asiakkaita
- Kaikki keskittyivät bingoon

Pneumant-arvio 2,6

Kivitasku


Bolivian lahja Tampereen baarikulttuurille! Kävimme tätä kiinteistöä kurkistamassa 6/17 reissullamme ja silloin paikka oli kovin suljettu. Tilanteeseen oli kuitenkin tullut miellyttävä muutos viime syyskuussa, kun kovinkin Evo Moralesin näköinen bolivialaisherra oli avannut Kivitasku -nimisen paikan (toinen Kivitasku Tampereella löytyy Kaukajärveltä).

Paikan yksivuosisynttärit ovat muuten tulossa syyskuun eka päivä ja siellä sitten on tarjolla muun muuassa ehtaa bolivialaista ruokaa (paikalliset vink vink - muistakaahan lukita marsuhäkit huolella).

Paikan asiakkaistossa oli muuan vanhempi herra, joka sekä näytti että kertoi potevansa vuosisadan krapulaa ja joka ulkona käydessään pystyi osan asioistaan pitämään sisällään...osaa taas sitten ei niinkään. Laatta.com :)


+ Lattarikulttuuri näillä seuduilla vähintään iloinen yllätys
- Täälläkin vain miehiä asiakkaina ja osa vieläpä aika heikossa hapessa. Myöskään bolivialaista olutta ei ollut 


Pneumant-arvio 2,3



Iso paikka lukuisilla bilispöydillä aina Snookeria myöten. Silti hiukan kolkko ja kylmä paikka. Jälkimmäistä aivan konkreettisestikin.

Jos on pelaamaan lähdössä, niin sellaiseen paikka on eri mainio ja käyhän täällä ihan hyviä livebändejäkin mainostensa perusteella. Noin muutoin Pispalasta löytyy kyllä aika lailla miellyttävämpiäkin juottoloita


+ Snooker-mahdollisuus
- Kylmää ja kliinistä


Pneumant-arvio 2,1




Tämä on sitten niitä edellä mainittuja "miellyttävämpiä juottoloita" sijaiten harjun toisella laidalla Tahmelassa aivan Senaattorin naapurissa.

Jos joku kuvittelee Pispalan vielä olevan vanhojen mummojen ja lestiä heittävien ukkojen tyyssija, niin tässä paikassa moinen lapsenusko nopeasti karisee. Tämän selvempää hipsteritaivasta koko Manselandiasta tuskin löytää.

Edellisessä ei sinänsä ole mitään pahaa. Paikka oli todellä varsin täynnä ja terassi varsinkin. Sisustus Pispala-seinämaaalauksineen oli vähintäänkin upea, juomavalikoima kelpo ja olipa paikkaan saatu vielä kaikenlaista ajanvietettäkin, josta me kokeilimme vähintäänkin epäilyttävää versiota ns "jalkapallopelistä"

+ Upeita maalauksia seinällä

- Terassilta väki sisälle, niin tunnelma ja pisteet nousisivat ropisten

Pneumant-arvio 2,4

Arvoituja paikkoja kaiken kaikkiaan 778 kpl