tiistai 12. kesäkuuta 2018

Mäntyharju, Mikkeli

Tutustu myös Facebookiimme
Savolainen tulkinta liikkumista
helpottavista opasteista

"Onko Mikkeliin mänijöitä - juna mänj just" -kyseli Esa Pakarinen aikoinaan. Vaikka nykyaikana VeeäRrän kyydistä myöhästyminen ei olekaan ihan jokapäiväinen juttu, emme silti tohtineet ottaa riskiä vaan turvauduimme luotettavaan Voort-henkilökuljettimeen.
Sää oli kesän huonoin sitten vapun eli oikein sopiva tähän harrastukseen. Vuosi sitten kesäkuussa Pirkanmaalla vieraillessammehan oli kesäkuun ainoa hellepäivä.

Krouvi

,Mäntyharjulainen, suurikokoinen täyden palvelun ravintola, kuten sivuillaan itseään mainostavat. Palvelu ei tosiaan huonoa ollutkaan ja noin muutoinkin paikka edusti positiivisessa mielessä tyypillistä keskikokoisen maalaispitäjän viihdekeskusta.

Vaikka kaikkien alojen asiantuntijoina meillä on kohtuu hyvä käsitys myös suomalaisesta pienpanimokulttuurista, tuli silti mäntyharjulaisen Nilkon panimon olemassaolo yllätyksenä. Kolmesta tarjolla olevasta mausta valitsimme sen, joka ketutti meitä eniten.


+ Paikallisia pienpanimotuotteita
- Sisustuksen persoonallisuuteen voisi satsata - hiukan hajuton&mauton

Pneumant-arvio 2,6



Noste

Mäntyharjun toinen juottola ei brassaile sivuillaan täydellä palvelullaan, mutta sen sijaan juomavalikoimallaan voisi sitä tehdä. Edelliseen paikkaan verrattuna, kun Nilkko-valikoima oli tuplasti isompi. 
Muilla mittareilla tämä ei ihan verrokkinsa tahdissa pysynyt ja selkeimmin tämä näkyi asiakaskunnassa. Kovin oli hiljaista täällä.


+ Paljon paikallisia pienpanimotuotteita
- Vähänlaisesti väkeä

Pneumant-arvio 2,1


Sataman Valot

Ristiinan kunta on vuonna 2013 muuttunut mikkeliläiseksi etälähiöksi, mutta baariskeneen  se ei ole negatiivisesti vaikuttanut. Kylästä löytyy paikkoja peräti kaksin kappalein ja kolmaskin (Martta) tipautti skooppiriman hiuksen hienosti.

Sataman valot paloivat taas vaihteeksi iloisesti, mitä itse Bluesin Jakekin terassilla todisti. Tämä ei ole ollut tilanne koko ajan tällä vuosituhannella, mutta ainakin nykyisellään paikalla on ihan positiivinen ilme, joten toivomme Dallape-hengessä hyvää jatkoa myös mökkikauden ulkopuolelle,



+ Kivannäköinen baaritiski
- Vähän syrjässä sekä maantieteellisesti että googlellisesti - tämä todellakin pitää tietää (onneksi jäsen-Jii tiesi)

Pneumant-arvio 2,3


Saimaa

Vähän sen oloinen paikka, että jonain toisena hetkenä ja kanssa-asiakkkaistona tämäkin saattaisi jäädä arviointien ulkopuolelle, mutta nyt puolen tusinaa karhunkaatajaa ei voinut olla väärässä ja odottamaton uusi arvioitava kohde oli löytynyt.

Palvelu oli sekä kaunista että sympaattista, mutta siinä ne isoimmat syyt tässä vierailuun saattavat olla. Ketä Ristiinan kohdalla isommin janottaa, niin suosittelemme enemmän satamavaloja. Täältä löytynee paremmin ruokapuolta.



+ Mukava palvelu
-  Aika lailla kahvilanomainen

Pneumant-arvio 2,0

Länstuul


Mikkelin kaupunkiasutuksen uloimmilla laitamilla eli Silvastissa oleva baari-pizzeria-kahvila-kauppa tyyliin jokaiselle jotakin. Yleensä näin epäfocusoivat paikat eivät mitään suuria pistekokonaisuuksia kerää ja näin tilanne oli Länstuulenkin kohdalla. Toisaalta iso plussa tämän löytymisestä - google olisi tämänkin sivuuttanut.


+ Kaljan seuraksi voi ostaa kaikenlaista purtavaa
- Juomavalikoman kapeuden kanssa kilpailivat  ainoastaan ankea sisustus ja olematon ajanvietevalikoima

Pneumant-arvio 1,7


Fenix


Ajomatka edellisestä ravintelista tänne vei mainiota oikoreittiä, joka sisälsi usean kilometrin ajopätkän pitkin paikallisia pururatoja. Sellaisen havainnon tuulilasin takaa teimme,  että sen verran vähän oli sinänsä ihan laadukkailla ulkoiluradoilla kuntoilijoita, että voisivat paikalliset ryhdistäytyä ja aktivoitua liikunnan pariin.

Ja mitä itse Fenix-baariin tulee niin palvelua voisi luonnehtia epälupsakaksi eikä suoritus muutoinkaan paljoa keskinkertaista paremmaksi kohonnut olkoonkin että sisustus katossa olevine äänilevyineen oli eri näyttävä.


+ Äänilevysisustus
- Tympeähkö palvelu

Pneumant-arvio 2,3


Grillibaari Launiala

Eli IBM-kielelllä tuttavallilsesti GBL edusti ulkoisesti provinssikaupungin lähiöbaarin prototyyppiä vaikkakin grillin osuus tässä paikassa jäi meille epäselväksi.

Täällä biliksen peluun lomassa juttelimme paikallisen herrasmiehen kanssa hiukan sekavalla agendalla. Bilisvinkkejä saimme, mutta vähemmän niistä ymmärsimme.

Matkalla tänne poikkesimme Tuppurilan lähiöön todetaksemme, että tuon noin muuten potentiaalisen örvelölähiön ainoa baari oli surullisen sulkeutunut. Snif sentään.


Mielenkiintoista juttuseuraa ja bilistä
-  Kovin kapea juomavalikoima

Pneumant-arvio 1,9

Bar Eino


äS-gastropub Eino toimi normiarviointien lomassa myös murkinointimestana. Ihan ok ruokaa ja kohtuullisesti erilaisia mallasjuomiakin paikassa oli olkoonkin, että niitten ravintoloitten  joukossa, jotka "Gastropub"-etuliitteen nimeensä laittavat, olutvalikoima oli aika heppoinen. Ehkä sloganinsa "Liian paljon hyvvee on ihanoo" perimmäinen sisältö ei paikalliselle äS-päällikölle ole vielä auennut.

Yhtä kaikki, ympäristö on hieno ja saimmekin asiantuntevalta tarjoilijalta tietoa paikan taustasta ravintolan seinillä olevien wanhojen walokuvien awustuksella.



+ Kohtuulliset hampurilaiset
- Vähän ässämäisen ylisiisti

Pneumant-arvio 2,3

KB-Baari

Tämä oli varsin hieno paikka. Tunnelma oli juuri niin pysähtynyt kuin mainostavat. Mitä muutakaan voisi olla, kun kyse on yhdestä Mikkelin vanhimmista ja alkukantaisimmista kapakoista. 

Sisustus oli upea ja juomavalikoimakin kelpo, joten täällä kelpaisi istua pitempääkin iltaa olkoonkin, että muista asiakkaista ei ehkä hirmuisesti seuraa olisi.


+ Hieno sisustus
- Rauhallinen asiakaskunta

Pneumant-arvio 2,6

Päämaja

Tämä lienee Mikkelin kuuluisin baari. Tai no - ainakin ainoa, mistä kirjoittaja oli kuullut ennen näitä Mikkelin arviointireissuja. Marskia itsessään ei paikassa näkynyt, joten Marskin ryyppykin jäi nyt rauhaan ja jouduimme ostamaan ihan omat.

Tv-screenit olivat täällä huomattavan suuret ja monilukuiset, joten näin kisojen kynnyksellä odotus asiakasmäärien kasvusta lähiviikkoina on vähintäänkin realistinen.


+ Paljon tilaa ja televisiokuvaa
- Marski puuttui

Pneumant-arvio 2,1


Dom

Mikkelin ehdoton ykköspaikka, mitä olutkulttuuriin ja -valikoimiin tulee. Kestää vertailun, mihin tahansa suuren maailman (lue: Tampere, Helsinki) valiopaikkoihin. Lisäpojoja torvien käytöstä lamppuina.

Dom meni kokonais -pneumant-pisteillä jaetulle sijalle 5/768. Hieno suoritus, mistä onnittelut domilaisille!!


Mainio episodi tuli siitä, kun muutamaa paikkaa aiemmin syömään mennessämme pari nuorta kulkijaa tuli vastaan ja kysäisivät, mikä olisi aktiviisille nuorille miehille sopiva baari kaupungissa, jos mielessä on eräs maaseutupallopelin osa-alue.
Kaverit olivat sen verran vieraspaikkakuntalaisen oloisia, että neuvoimme heidät siihen, mihin oli helpoin osata eli tänne. Tullessamme itse paikalle siellä he apaattisehkosti lipittelivät kaljaansa, kunnes toinen heistä skarppasi ja meni naapuripöydän typsyille juttelemaan niin sopivan kömpelöllä tavalla kuin ännän kaljan jälkeen suomalainen mies tapaa tehdä. Hetken juteltua löytyi kuitenkin yhteinen sävel siitä, että nuori herra oli asunut aikanaan Helsingin Käpylässä samassa rapussa yhden naisseurueen kaunottaren kanssa.Tämä vapautti tunnelmaa sen verran, että menestyksekästä iltaa oli helppo heille ennustaa. Maailma ei ole kovin iso paikka.



+ Kaikki ja juomavalikoima erityisesti
- Ei oleellisia puutteita; Oljenkortta (=arviointimme no1 kirjoitushetkellä) voisi haastaa vilkkaammalla asiakaskunnalla. Toki nuoret herrat olivat jo vieneet parhaat naiset (kts edellinen tarina)

Pneumant-arvio 3,0


Krokotiili pub

Missään ikuna käymästämme 768 paikassa ei ole ollut näin selkeää sisäpiiriä asiakkaiston keskuudessä. Paikan kolmestatoista asiakkaasta näet 12 istuskeli tiukasti piirissä puolikaaren muotoisen baaritiskin ympärillä. Outoa näkyä korosti se kolmastoista henkilö, joka ei tähän sisäpiirin päässyt, räpläsi baarin nurkassa apaattisesti tietokonettaan kuin korostaen synkkää syrjäytymistään.

Meille sisäpiiri oli ystävällinen ja saimme hyvää opastusta alkoholittomien oluitten saloihin ja opastaja tiesikin mistä puhui - suosittelemansa alkoholiton Heineken on kyllä paras kyseisen viiteryhmän tuote, mitä vastaamme tullut. Korostettakoon nyt kuitenkin, että alkoholittomien oluitten nauttiminen ja vertailu on vähän kuin vertailisi perunalajikkeita syöden niitä raakana suoraan pellosta nostettuna.


Sisäpiirin iloksi Uuniperuna luikautti annoksen Göstan Elämänmenoa!


+ Mielenkiintoinen asiakasdynamiikka
- Hyljätyn herran kohtalo

Pneumant-arvio 2,4

Arvoituja paikkoja kaiken kaikkiaan 766 kpl