tiistai 3. huhtikuuta 2018

Afrikkalaista baarielämää - osa 2


Tutustu myös Facebookiimme

Kirjoittajan eli jäsen-Koon matka on jatkunut sitten tammikuisen Marokko-päivityksen läpi usean valtion kohti päivämme tasaajaa.
Ohessa pieni yhteenveto kunkin käydyn maantapaisen baaritilanteesta.
Korostettakoon tässä, että koska kirjoittaja ei ole täällä varsinaisena TKK-kirjeenvaihtajana vaan vain lomailemassa, eivät otokset per maa ole kovin laajoja eikä näillä arvioilla ole siten samaa tieteellistä sveitsiläisen kellon omaista tarkkuutta kuin varsinaisilla blogimme kotimaisilla arvioinneilla.

Mitä  täkäläiseen olutkulttuuriin tulee, niin pienipanimotuotteet eivät vielä tänne ole löytäneet ja muutenkin olutskene on vähän kuin Suomessa 80-luvulla. Erilaisia lagereita on, mutta kovin samalta ne kaikkialla maistuvat.

Mauritania

Mauritaniassa ei baareja ole. Piste. Ainakaan laillisia sellaisia. Alkoholi on aika tiukkaan bannattu ja matkaoppaassakin kehotetaan pahimpia happomiehiä hakeutumaan jonkin lähestystöhenkilökunnan tilaisuuksiin.
Katsoessani Noadhiboussa Gmapsilla, missä olisi sen mukaan lähin pubi, tarjosi tuo Gran Canaria -saaren eteläkärjessä olevaa Pub Ryysyrantaa. Houkutteleva tarjous, mutta enpä silti tarttunut.


Senegal

Ollakseen muslimimaa niin täällä on aika monimuotoinen ja mukavan oloinen baariskene. Varsinkin viikonloppuisin asiakkaita näyttää riittävän, asiakkaitten laatu vastaa hyvinkin suomalaisen juottolan seurakuntaa ja joitain baareja on jopa yritetty ns sisustaa. Myös biliksiä näkee siellä täällä.
Paikallinen valtaolutbrandi: Gazelle (keskimääräistä huonompi) 


Gambia

Gambian baarikulttuurille ominaista on runsas turistien määrä - onhan tämä ainoa massaturismikohde koko tässä pallon kolkassa. Tämä vie osaltaan vähän omaleimaisuutta maan juottoloista.
P-kirjaimella alkavia kissapetoja on näissä paikoissa jonkin verran, mutta siitä ei kannata huolestua, koska ne yleensä jättävät valkoiset miehet aika hyvin rauhaan.
Paikallinen valtaolutbrandi: Julbrew (keskimääräistä parempi olkoonkin, että nimi on näille kulmille vähintään outo)


Guinea-Bissau

Ilmeisesti portugalilaisen kulttuurivaikutteen seurauksena täällä on alueen selkeästi iloisin meininki. Baareissa on paljon kansaa ja meno on hyväntuulista. Sähköä nyt ja ei aina ole, mutta sitä silmällä pitäen generaattorittomissa mestoissa laitetaan hyvien sähköjen aikana olutta pakkaseen, jolloin sitä on kylmänä saatavana myös sähkökatkojen aikana

Paikallinen valtaolutbrandi: Djumbai (keskimääräistä parempi)


Guinea

Alueen köyhin tai ainakin ankein maa, jonka livemusiikkikulttuuria matkaoppaat auliisti kehuvat. Kirjoittaja ei tästä löytänyt isommin todisteita. Baareja on varsinkin pääkaupungissa runsain mitoin, mutta asiakkaita ei niinkään ja asiakkaitten jättämää tyhjää tilaa täyttää älyttömän kova, kajareista tuleva mökä. Ei jatkoon.

Paikallinen valtaolutbrandi:  Guiluxe (kirjoittajan makuun paras näistä länsi-afrikkalaisista lager-litkuista)


Sierra Leone

Pieniä baareja on todella runsaasti ja asiakkaitakin näissä aika hyvin, Koska käyntihetkellä oli maassa vaalihumu kovimmillaan ei tilanne baarifiilisten osaltakaan ehkä siten ollut autenttisin mahdollinen. Joka tapauksessa miellyttävä paikka tästä näkökulmasta. Lisäbonuksena näitten maitten halvimmat oluet (½ litran pullo Staria baarissa n. 40c)

Paikallinen valtaolutbrandi: Star (keskitasoa)


Liberia

Kummajainen maaksi mitä ravintolakulttuuriin tulee. Ruoka kaikissa ravintoloissa on Suomen hinnoissa tai ylikin. Oluen kanssa tilanne ei ihan niin paha, mutta kuitenkin selvästi kalliimpaa kuin naapureissa. Lisäksi baariskene oli kovin polarisoitunut. On selkeästi upper-middle-class paikkoja ja sitten noita jääkaappi+2-kpl-korituolivirityksiä. Jälkimmäisissä olut on yleensä lämmintä, koska sähkönjakelun toimivuus on harvinainen tilanne. Tänne ei baarimatkailijan kannata ensimmäiseksi eksyä.

Paikallinen valtaolutbrandi:  Club (keskitasoa)


Norsunluurannikko

Baareja oli jonkun verran vähemmän kuin näissä maissa keskimäärin, mutta toisaalta niissä sitten väkeä riitti ja tunnelma oli kovin leppoisa.
Maan erikoisuutena on se, että huoltoasemilla on aina oma baarinurkkaus ja ainakaan eräältä bensikseltä ei kirjoittaja voinut ostaa olutta mukaansa vaan se oli sallittu juoda ainoastaan paikan päällä. Käsite "Shellin baari" on siis näillä kulmin voimissaan!

Paikallinen valtaolutbrandi: Ivorian (keskimääräistä huonompi)


Ghana

Alueen kehittynein maa, mikä näkyy myös tavallista laajempana niin baarien kuin oluitten valikoimana. Toisaalta tunnelma sitten vastaavasti näissä on hiukan "töölöläinen" sikäli, kun asiakkaita sattuu edes paikalla olemaan. Laatutietoisen kuluttajan valinta tämän pallonkolkan maista.

Paikallinen valtaolutbrandi: Useita brandeja; kiintoisimpana Guinnes-kopio Ghanainan (keskimääräistä parempi, joskaan ei esikuvansa tasoinen)